EMA miraton dozën e tretë të vaksinës anticovid

EMA ka miratuar dozën e tretë të vaksinës anticovid.

Sipas saj, vaksina Pfizer dhe Moderna mund t’u jepet njerëzve me sistem imunitar të dobët të paktën 28 ​​ditë pas dozës së tyre të dytë.

Rekomandimi vjen pasi studimet treguan se një dozë shtesë e këtyre vaksinave rrit aftësinë për të prodhuar antitrupa kundër  COVID-19.

Edhe pse nuk ka dëshmi të drejtpërdrejta se aftësia për të prodhuar antitrupa në këta pacientë të mbrojtur kundër COVID-19, pritet që doza shtesë të rrisë mbrojtjen të paktën në disa pacientë. EMA do të vazhdojë të monitorojë çdo të dhënë që del mbi efektivitetin e saj.

Doza përforcuese

Është e rëndësishme të bëhet dallimi midis dozës shtesë për njerëzit me sistem imunitar të dobësuar dhe dozave përforcuese për njerëzit me sistem imunitar normal.

Për personat me sistem imunitar normal studimet tregojnë një rritje të niveleve të antitrupave kur një dozë përforcuese jepet afërsisht 6 muaj pas dozës së dytë tek njerëzit nga 18 në 55 vjeç.

Bazuar në këto të dhëna, Komiteti arriti në përfundimin se dozat përforcuese mund të konsiderohen të paktën 6 muaj pas dozës së dytë për personat e moshës 18 vjeç e lart.

Në nivel kombëtar, organet e shëndetit publik mund të japin rekomandime zyrtare për përdorimin e dozave përforcuese, duke marrë parasysh të dhënat e efektivitetit të reja dhe të dhënat e kufizuara të sigurisë. Rreziku i sëmundjeve inflamatore të zemrës ose efekteve të tjera anësore shumë të rralla pas një përforcuesi nuk dihet ende dhe po monitorohet me kujdes.

EMA do të vazhdojë të shikojë të gjitha të dhënat mbi sigurinë dhe efektivitetin e vaksinës.

Komiteti aktualisht po vlerëson të dhënat për të mbështetur një dozë përforcuese për Spikevax dhe do të komunikojë rezultatin kur vlerësimi të ketë përfunduar.

Top Channel